VZPONI IN PADCI DOJENJA

Imela bi se za malce "škrtasto" mamo. Malo udobja, malo vsega naravnega. Ne glede na to, v katero nišo se uvrščam kot mati, sem dobra mama. Že od začetka sem vedela, da bi rada dojila, hkrati pa sem vedela, da se moram ne glede na vse hitro vrniti v službo. Davek, ko delaš "zase". To me je postavilo v dilemo sodobne mumije. Bala sem se, da bom izgubila trenutke povezanosti s svojo hčerko. Nič od tega se ni zgodilo, vendar si občasno ne moremo pomagati zaradi krivde kaj vse bi mame mogle. Pravzaprav je moj mož lahko pridobil ta čas za navezovanje stikov z njo, medtem ko me ni bilo.

Moja pot do dojenja in hranjenja po steklenički se je začela težko. Obe s hčerko sva se tega prvič lotili. Jaz sem se učila oprijema za ragbi, ona pa je obvladala zapah. Svetovalka za laktacijo me ni morala obiskati do 3. dneva mojega bivanja v bolnišnici, zato sem dohranjevala s formulo in hranila iz brizge. Ves moj dragoceni kolostrum je bil izgubljen, toda ko smo začeli z dojenjem, sem mislila, da bo vse gladko. Na žalost je bilo veliko težje, kot sem mislila, da bo in sčasoma smo prešli na stekleničke in dodajali adaptirano mleko. Bila sem živčna, da bi imela sesalno zmedo in bi zavrnila mojo dojko, vendar to ni nikoli postal problem. Z lahkoto je prehajala med obema.

V nekaj tednih je dojenje postalo naravno za obe. Črpanje ni bilo hitro kot moja skodelica spite kave, vzelo je precej časa, toda hranjenje hčerke z materinim mlekom je bilo v moji knjigi "življenja" pomembno. Uspelo mi je ustvariti zalogo mleka za shranjevanje v zamrzovalniku.
Nekaj časa je bilo vse v redu, dokler mi ni padla zaloga. Moja hčerka je začela spati celo noč in mati narava ji je prinesla darilo – spanje! Poskrbela sem, da sem pospešila svojo igro črpanja in svojim dojkam ponudila več, da bi povečala svojo ponudbo. V nekem trenutku se je proizvodnja tako povečala, da se mi je pojavil mastitis. (Govorimo o dobesednih vzponih in padcih dojenja). Čeprav je bila moja dobava urejena, je občasno še vedno nihala.
Zdaj, pri 6 mesecih, lahko moja hčerka nemoteno prehaja med dojko in stekleničko. Dobro jé in to je najpomembnejše! Nekaj, kar je bilo včasih tako zastrašujoče, je zdaj urejeno samo po sebi, jaz pa sem pomirjena. Naj gre za formulo ali materino mleko, stekleničko ali dojke, važno je, da je hranjenje najboljše in koristno.

In ti si ne glede na vse – dojiš/črpaš/dodajaš super mama, ki skrbiš, da je tvoj dojenček dobro nahranjen!

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.
Uspešno ste se prijavi na email listo.
Ta e-naslov je že registriran.